Kiedy należy wyrobić książeczkę saniepidowską?

Książeczka sanepidowska, to bardzo ważny dokument, który potwierdza naszą zdolność do pracy w branżach takich jak gastronomia, przemysł spożywczy, przemysł farmaceutyczny, a także wiele innych, w których mamy do czynienia np. z żywnością. Wyrobienie książeczki sanepidowskiej, to koszt rzędu 80,00 złotych i w większości przypadków pokrywa go pracodawca. Jeśli badanie kału nie wykaże żadnych przeciwwskazań, to stacja sanitarno-epidemiologiczna umieści odpowiedni wpis w książeczce, który upoważniał nas będzie do pracy w zawodach, w których jest ona wymagana. Podejmując pracę w gastronomii, musimy być przygotowani na to, że potencjalny pracodawca będzie wymagał od nas takiego właśnie dokumentu. Jeśli jeszcze nie jesteśmy w jego posiadaniu, to czym prędzej postarajmy się o jego wyrobienie. Zwykle trwa to kilka dni, a służyło nam będzie przez wiele lat. Jeśli zamierzamy uczęszczać do szkoły o profilu np. gastronomicznym, to o wyrobieniu książeczki sanepidowskiej powinniśmy pomyśleć już za w czasu. Jest to niezbędny dokument w przypadku pracy czy praktyk w przemyśle spożywczym, gastronomii, przy pracy w służbie zdrowia, a także w przemyśle farmaceutycznym. Książeczka poświadcza, że nie jesteśmy nosicielami niebezpiecznych bakterii i możemy wykonywać określone prace z żywnością czy chociażby z osobami chorymi. Nie należy zapominać o corocznym badaniu okresowy, które wykonuje lekarz medycyny pracy, a które jednoznacznie określa czy posiadamy zdolność do wykonywania zawodu, czy też nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *